marți, 2 iulie 2013

Importanta anvelope vara



Trebuie sa recunoastem ca anvelopele sunt printre cele mai importante componente ale oricarei masini, iar pentru aceasta este esential sa putem face diferenta intre diferitele feluri de anvelope: anvelope vara, anvelope iarna, si cele pentru orice sezon „all-season”. Anvelopele sunt singurele componente ale masinii care au contact direct si permanent cu suprafata carosabila, iar folosirea acestora in mod necorespunzator poate duce la diferite accidente. 

Anvelopele vara sunt probabil cele mai populare, deoarece acestea sunt folosite in cea mai mare parte a timpului. Majoritatea conducatorilor auto folosesc anvelope vara pe tot parcursul anului, exceptia fiind iarna, bineinteles, cand aceste anvelope nu au posibilitatea de a oferi aderenta necesara. Anvelopele vara sunt cunoscute sub diferite nume: anvelope pentru trei anotimpuri, anvelope de inalta performanta, s.a.m.d. Este cunoscut faptul ca o masina echipata cu anvelope vara, e capabila sa produca o performanta mai ridicata, acesta fiind motivul pentru care multi soferi folosesc aceste anvelope pentru condusul de performanta. 

Anvelopele vara sunt facute dintr-un cauciuc mai moale decat cel folosit in cazul anvelopelor de iarna sau celor mixte. Acest tip de cauciuc are posibilitatea de a „prinde” mai bine partea carosabila, ceea ce duce la un control mai bun al masinii, in special cand carosabilul are o temperatura ridicata. Prin prisma anvelopelor vara, soferul poate controla masina mult mai bine; acceleratia si franarea se fac mult mai eficient. Este bine de stiut ca aceste anvelope au si unele dezavantaje, si anume uzura. Daca v-ati echipat masina cu anvelope vara, este foarte probabil ca va trebui sa le schimbati dupa aproximativ 15.000 km parcursi. 

Datorita felului in care sunt construite, anvelopele vara sunt foarte folositoare cand carosabilul este umed. Dupa cum am mentionat, aceste feluri de anvelope sunt ineficiente pe timp de iarna, deoarece nu au posibilitatea de a mentine masina pe carosabil cand acesta este acoperit de zapada. Unii experti recomanda anvelopele mixte in detrimentul anvelopelor vara, pentru faptul ca acelea pot fi folosite pe tot parcursul anului, iar uzura se face atat de rapid. 

Cu toate acestea, in cazul in care locuiti intr-o zona in care nu ninge, anvelopele vara sunt alegerea potrivita. Anvelopele mixte nu permit controlul pe care anvelopele vara il permit, iar cele de iarna, nu isi au rostul daca nu ninge. In cazul in care doriti sa folositi astfel de anvelope, este important sa alegeti categoria potrivita, indiferent de masina pe care o conduceti. Sunt diferite feluri de anvelope vara, potrivite diferitor stiluri de condus. Un alt lucru important de luat in considerare, este sa fiti tot timpul pregatit pentru posibilele schimbari de vreme. Este bine sa aveti anvelope de schimb, fie ele mixte sau de iarna, mai ales in cazul in care trebuie sa parcurgeti un drum lung.

2 comentarii: